Annons
Annons


Tappa bort sig själv i ett förhållande


Jag har varit igenom mycket i mina tidigare förhållanden. Jag ser det som en erfarenhet, jag går inte runt och ångrar mig över saker som hänt i livet. Saker som hänt har hänt, det enda man kan göra är att se framåt och lära sig av sina misstag. Och jag tycker det är viktigt att dela med sig av dem, för att inspirera andra människor.

Annons

Något som jag har märkt i mina tidigare förhållanden, som jag idag inser var jäkligt dumt. Det är att jag totalt tappade bort mig själv och vad jag ville i mitt liv när jag blev kär. Det var som om att rädslan för att förlora den man förälskat sig i tog över.

Det är klart att man måste anpassa sig, det är ju ingen direkt nyhet att livet förändras när det kommer in en annan person i ens liv, som är helt annorlunda en själv, som har andra vanor och erfarenheter. Men det jag gjorde var att förändra för mycket på mig själv för att passa in i ramen för vad den andra personen ville ha. Jag tappade bort vad som jag tyckte var viktigt, eller jag hade aldrig behövt tänka så mycket på det, för innan hade jag ju bara mig själv att tänka på. När man är mitt i något så är det inte lika lätt att veta vad man vill och inte vill ha i sitt liv. Det är först när man kommer ut ur bubblan man inser saker och ting.

I skolan var det vanligt att ta anteckningar och vi gjorde (förhoppningsvis) våran läxa. Man ställde frågor och man analyserade. Men att analysera sig själv är inte lika enkelt och självklart, och det finns ingen lärare som skaver med sitt tjat som en finne i röven om att du ska analysera dig själv och fundera över vad du vill i ditt liv. Det är något du måste ta tag i själv. Och nåt man måste ta tag i själv, men som man inte är ”tvungen” till.. Det händer ofta inte. Det häftiga är ju att du har alla svar om dig själv! Det vet ni som gått hos en terapeut. Svaren kommer av sig självt. Frågorna har vi också, men hur ofta ställer vi dem till oss själva? Jag menar, ställer dem på riktigt och jobbar med svaren? När vi i stress springer till jobbet? När vi sitter och kollar på en sjukt bra humorserie på Netflix? Näej, vi ställer faktiskt nästan aldrig frågor till oss själva. Därför jobbar vi inte heller lika mycket med oss själva, som vi kanske borde göra.

En grej som jag tror är otroligt viktigt att skriva ned, är vad man vill ha i sitt liv. För när man står där, helt nerkärad och vilsen, så tror man att den här personen är exakt den personen man vill ha. Sen så kan ju vissa saker ändra sig, och en del ”krav” kanske inte är så viktiga i slutändan. Men om man är i ett förhållande där man känner att, fasiken, det är något som inte stämmer. Då kan det vara en ganska god idé att gå tillbaka till ens anteckningar och se vad det var man från början faktiskt värdesatte hos en partner! Det blir också så mycket lättare att kommunicera om man har koll på sig själv och det är så mycket enklare att t.ex. förklara varför man blir ledsen när något händer. Om man lär känna sig själv så blir man mer säker och löper därmed en mindre risk att hamna i ett förhållande man tappar bort sig själv i. För vi vet väl alla vid det här laget hur jobbigt det är att ta sig ur ett, men ack så enkelt att hamna i ett? Speciellt i ett sånt där spännande förhållande som inte är så där självklart. Men hur bra mår man av det i slutändan? Och hur länge håller det?

Om du har tid och lust, försök att sätta dig ned och svara på dessa frågor. Så klart kan man fylla på frågorna hur man vill. För att enklare förklara vad jag menar, så har jag försökt svara på frågorna själv. Det var inte helt lätt. Men när man väl kommer in i det så flyter det på…

***

Han/hon ska…
ha humor
ha ambitioner
vara ansvarsfull
inte ha bekräftelsebehov
vara respektfull mot sin omgivning
vara spontan
vara lojal

Vilka saker betyder mycket för mig i ett förhållande?
Att jag känner mig trygg och kan prata om allt med personen. Att jag känner mig fri att få umgås med dem jag vill. Att jag får vara spontan utan att det uppstår bråk. Att jag kan vara mig själv fullt ut, kunna få fula mig utan att han tycker att jag är okvinnlig.

Jag vill..
känna mig trygg och jag vill att han respekterar mig genom att visa att det är han och jag.
bli uppvaktad.
att han ska kunna visa sig svag. 
känna att jag kan lita på honom.
kunna åka på resa med mina tjejkompisar utan att han känner sig osäker. 
också att han ska kunna åka på resa med sina killkompisar utan att jag får en klump i magen.
vara med en person som jag vet skulle ställa upp för mig i alla lägen.
att mitt förhållande får min dag att bli bättre.
att han ska älska mig för den jag är.
att vi ska kunna kommunicera med varandra utan att skrika.

Jag vill inte..
ha en person som letar bekräftelse hos andra.
vara med en människa som kallar mig elaka saker.
dela mitt liv med någon som inte visar respekt för mig.
vara med någon som inte visar respekt för andra människor.
leva med någon som gör mig illa.
känna mig osäker när han är ute på krogen.
sättas i andra hand.
att mitt jobb påverkas negativt av mitt förhållande.
att vi skriker på varandra.

När behöver jag lämna ett förhållande?
Om min partner är otrogen. Om min partner gör mig rädd. Om min partner ändrar sin personlighet och blir aggressiv. Om jag får daglig ångest och inte litar på min partner. Om min partner trycker ned mig och vill ändra på hur jag ser ut eller beter mig. 

***

Tro mig, det finns människor därute som faktiskt VILL dig väl, som faktiskt kan ge dig allt det där du vill ha. Som vill att du ska må bra. Som bryr sig om dig på riktigt. Som vågar ge hela sig själv till dig. Som inte behöver det där bekräftelsebehovet. Var med en människa för att du älskar att vara med personen, stanna inte kvar för att du är rädd för att den ska vara med någon annan. Om personen vill vara med någon annan så är det inte rätt person att leva med, och du ska absolut inte vara den som ”ser till” att den inte gör det. It’s not your job. Om han/hon nu vill det, så är det den personens val. Inte fan ska du spendera din värdefulla korta tid jorden på att se till att det inte händer.

Slutligen vill jag dock poängtera att det inte är fel att anpassa sig, det behöver man göra för att kunna leva med en annan människa. Frågan är bara hur mycket man klarar av förrän ens personlighet och värderingar rubbas. Även om man lever med en person så tycker jag att man ska kunna känna att man själv har ett eget liv också. Och att bråka.. man kan faktiskt diskutera saker utan att höja rösten och skrika. Att respektera en annan människa och dess känslor.

Ja, jag har varit igenom allt som jag inte vill ha i ett förhållande. Det har jag fått lära mig den hårda vägen, men som pris har jag börjat hitta mig själv. Jag ångrar ingenting. Jag kan vara arg på mig själv för att jag varit så naiv, ja. Men jag ångrar inget. På toppen av isberget av allt skit jag fått gå igenom så kom Mike där, med sitt breda leende och med sin danska dialekt som jag knappt förstod någonting av. Trots våra kommunikationssvårigheter så tog han mig med storm. Han respekterar mig på ett sätt jag aldrig varit med om. Nää, det är inte problemfritt! Oh no, haha. Vi bråkar och vi irriterar oss på varandra. Men – vi gör det med kärlek. Vi växer tillsammans. Att jag fått träffa Mike är fan värt varenda jävla sömnlös natt och alla tårar jag spillt.

Glöm inte bort vad du är värd.

Skärmavbild 2015-06-15 kl. 09.01.51

 AnnonsLaddar