Annons
Annons


Någon tog mitt domännamn


För några år sedan uppmärksammade jag att en bekant, som jag träffat en gång tidigare (2010) då jag uppträdde på en festival, hade registrerat mitt namn som domännamn. Jag blev så klart väldigt chockad, speciellt när jag upptäckte att det var han som hade ”tagit” dem. Det är ju inget direkt olagligt, men man kan genom tvistlösning få tillbaka rätten till sitt domännamn. Chockad blev jag däremot, sjukt chockad.

Annons

Man måste då uppfylla tre krav: först och främst visa på att man har ett varumärke eller firma (en immateriell rättighet) som kan förväxlas med domännamnet, inom Sverige. Sen måste man bevisa att personen registrerat domännamnet i ond tro, dvs att personen visste om att det kan bli lönsamt att äga den här domänen. Kanske att man hört att ett företag ska startas som heter ”Loofki” (vet inte vad jag fick det där ifrån haha). Och direkt efter går in och registrerar namnet och/eller att man senare använder hemsidan för att tjäna pengar på reklam för att människor t.ex. Google-sök. För det tredje så måste man bevisa att den nuvarande ägaren inte har något berättigat intresse till detta.

I mitt fall så uppfyller ju jag alla dessa tre krav, heter ju jag Ellen Bergström och mitt namn är ju mitt varumärke. Jag har ett företag som heter Ellen Bergstrom AB. Domännamnet registrerades av en person som träffat mig då jag uppträdde som artist, och vi blev sedan vänner på Facebook. Han såg allt vad jag gjorde och tänkte att jag nog skulle vilja ha mitt domännamn, eller att han kunde tjäna lite pengar genom att lägga upp reklam på hemsidan. Vilket han gjorde. För det tredje så har han och jag ingen koppling till varandra, och han har ingen verksamhet som heter något i stil med ”Ellen Bergström”.

Kruxet med det hela är att man är tvungen att gå genom en tvistlösare för att göra detta, eller genom domstol, men det kan bli dyrare om man inte har rätt och det tar tid. Lättast gör man det genom ATF, deras hemsida: https://www.iis.se/domaner/tvistlosning/for-se-domaner/ Men det kostar pengar, minst 4000 kr som privatperson. Man kan även välja om man vill ha en eller tre tvistlösare, och priset blir så klart högre med tre. Skillnaden vet jag inte..  Större chans att man vinner tvisten kanske?

MEN om någon registrerat en .com domän, ja då måste man vända sig till UDRP http://www.varumärkesombudet.se/domäntjänster/udrp-utländska-domännamnstvister/

Ja.. Egentligen så är det väl inte så svårt att göra en tvistlösning. Men det tar tid, det är svårt att veta hur man ska formulera sig gentemot ord såsom ”Omständigheter” ”Bevisning” ”Rekvisit”.. Men det finns faktiskt hjälp att få, på den länken jag senast skrev (Varumärkesombudet). Och sedan finns det lite mer lättförståelig information om man sätter sig ned och googlar lite. MEN! Lättast är ju att snabbt som tusan registrera ditt domännamn om du får en idé till ett företag eller om du själv är en person som arbetar under ditt namn som varumärke!!!! 

Nu ska jag iväg och dubba! Puss & kläääm.AnnonsLaddar