Annons

Misshandlad av någon man älskar


Vi har ju flyttat till ny lägenhet nu, och nu, den tredje natten hörde jag något från någon av lägenheterna precis ovanför. Dunsar och skrik. Hela min kropp gick på helspänn. Jag ställde mig blickstilla och försökte höra vad det var som försiggick. Men det jag hörde var ”så jävla falsk” från en mansröst. Jag var dock osäker på om det var att de tittade på en fotbollsmatch eller dylikt, jag vet ju att det är vanligt att slå i soffan, väggen etc och skrika glåpord. Jag gick in på tv.nu för att se vad det var för matcher som gick, och det var nån Champions League match som avslutades nästan samtidigt.. Kan ju ha varit det. Men nu är jag på min vakt!

Annons

Det är så otroligt vanligt med misshandel i hemmet, mer vanligt förekommande än vad man kan tro.. Både med män och kvinnor som offer. Jag vill absolut inte sopa mansmisshandel under mattan nu, men just kvinnomisshandel får hela min mage att vända sig ut och in. Män ÄR (i de flesta fall) starkare än oss kvinnor och det är just det som är så lågt, att ge sig på någon som är mindre. Men vi får ju inte heller glömma bort att det är fullt möjligt att misshandla någon som är starkare än en själv!! Jag menar, om man älskar någon så är det ju väldigt svårt att/vill man inte slå tillbaka. Sen tror jag det är ännu mer tabubelagt att anmäla/prata om att ha blivit misshandlad av någon som är mindre/svagare än en själv..

Oavsett, det värsta med misshandel i hemmet eller i förhållanden är ju att offret älskar personen som misshandlar, och att misshandlaren kanske också älskar, eller åtminstone säger sig älska offret. För mig är det helt ofattbart att misshandla någon man älskar – helt ofattbart.. Men offret älskar också, och därför är ett mottagande av ett förlåt väldigt nära till hands.. Ett offer förstår, blir liksom medberoende, ”hen är ju inte så där egentligen, det blev bara lite fel. Jag knuffade ju också när jag blev arg!! Ja, det måste varit så. Vi gjorde det tillsammans”.

Det är SÅ SJUKT svårt att lämna ett sånt här förhållande.. Man blir så nedtryckt, och ofta börjar det med glåpord och mycket svartsjuka. Man avskärmar sig från verkligheten, vänner försvinner, och man är rädd att prata med någon om det. Man vill ju leva på sitt liv som vanligt? Sopa det under mattan. Förnekelse. Förnekelsen är så stor, för det är det enda som får dig att på något sätt kunna fortsätta leva. Sveket som lever inom dig måste bort.. Bort! Bort! Och om du berättar för någon om vad som hänt så kommer denne bara säga ”lämna NU!!” och om du då fortsätter träffa personen som misshandlat dig så kommer vännen tycka du är knäpp, och det vill man ju inte? Och man vill inte lämna någon man älskar och som man byggt upp så mycket tillsammans med. Man vill kämpa. Man vill fixa och lösa!! Det här löser sig.. Och hen visar ju så mycket ånger, hen gråter oavbrutet och det svartnade helt för ögonen och minns knappt vad som hände – det måste vara något i hens barndom som får hen att göra så här. ”Jag förstår, jag ska hjälpa dig. Vi fixar det här tillsammans, du och jag”.

Nej.

Om det händer en gång, så kommer det med största sannolikhet hända en gång till. Om man accepterar en gång, så visar man på något sätt att det är okej. Och det är FULLKOMLIGT normalt. Det betyder inte att man inte är en stark människa!! Tvärtom. Jag tror att det till stor del handlar om just starka människor som stannar kvar i sådana här förhållanden. Fanan ska hållas högt och man ska rida igenom det. Men det är inte en hållbar situation. Rädslan kommer alltid finnas kvar, och det blir svårare att leva normalt. Man blir som sagt medberoende, blir rädd för att säga ifrån eller skapa bråk. På något sätt för man över skulden på sig själv, om jag får hen irriterad så kan det hända. Att gå ut tillsammans och dricka alkohol blir inte detsamma igen, för i de flesta fall är alkohol inblandat (65 %).

Det bästa är att ringa någon som är opartisk i det hela. Någon som vet hur man ska ta det, och som har tystnadsplikt. Om du är rädd för att ringa från din egen mobil, be att få ringa från någon kompis eller köp en kontantkortstelefon. Kvinnofridslinjen kan jag varmt rekommendera. Du får prata med en person som inte dömer eller ber dig ”lämna idioten”. En person som förklarar att det här beteende inte är bra för dig, har en lugn samtalston och låter dig prata. Ofta kommer man ju fram till svaret själv. De hjälper dig att hitta hjälp i din kommun. Telefonnumret är: 020-50 50 50. Hit kan du även ringa om du vet/tror att någon far illa för att få hjälp över hur du ska gå tillväga. Även om det heter ”Kvinnofridslinjen” så är du som man så klart också välkommen att ringa och få hjälp.

Men åter till början av inlägget, där jag skrev om att jag hörde att grannen lät. Många resonerar ”det är inte min ensak” ”jag vill inte lägga mig i”. Och ja, ibland kan det vara dumt att lägga sig i – för mycket. Men att visa att man finns gör mycket för personen som blir utsatt. Gå upp och knacka på, fråga vad som händer. Det bästa är ju så klart att ringa polisen! Om du träffar personen som du tror blir utsatt i trappen eller dylikt, försök på ett snyggt sätt säga t.ex. ”jag hör att det är lite liv uppe hos er ibland, jag vill bara att du ska veta att du alltid kan ringa mig eller komma ner och knacka på, du är alltid välkommen”. Tro mig, det är så sjukt viktigt att få veta att det finns människor runtomkring som vill hjälpa. Och om offret faktiskt berättar för dig om vad som hänt, var försiktig med att ge ”dödande” blickar åt gärningsmannen. Det kan göra att offret får skit för det, och det är ju det sista man vill..

Ja.. det var väl det jag ville få ur mig. Som ni kanske märker så har jag en del erfarenhet från just det här.. Och det hade jag väl aldrig trott att jag någonsin skulle få… För jag själv ser ju mig som en sån där tjej som är stark och som inte tar nån skit. Nu är ju jag inte någon psykolog, men jag vill också säga att ni så klart även får maila mig om ni vill prata: [email protected] Ibland är det bara så jävla skönt att få prata med någon <3 Och kom ihåg – du är inte ensam!!!!! Det är INTE ditt fel. Det är inte okej att misshandla någon – någonsin.

AnnonsLaddar