Annons
Annons


Hur får man självdisciplin?


Mike ställde mig frågan igår ”Ellen, läser inte du några böcker?”. Jag låg i soffan och kollade på en av mina obetydliga serier som jag bara ”måste” se på.. vill svara ”Jo det gör jag”. Men då skulle jag ju ljuga, så jag var ärlig och svarade ”Nej, det gör jag inte”. Varför? Frågade han då så klart. Och jag svarade att jag aldrig finner tid till att göra det. Eller tid har jag ju, men jag får aldrig en spontan idé att jag vill läsa en bok. Men det fick mig att tänka lite på det.. för jag mår väldigt bra när jag läser böcker, jag känner att hjärnan får arbeta, men det är så sällan jag klättrar upp på en stol och hämtar ner en bok från hyllan. För vi har ju en hel hylla fylld med böcker. Men det är ju väääldigt långt upp dit….

Annons

12788223_10156656535635217_1539725011_n
Viktig fråga till mig själv: VARFÖR gör inte jag saker som jag uppenbarligen vet att jag mår bra av??? Varför väljer jag att ta den enkla vägen och göra sånt som jag alltid gör?

För några veckor sedan köpte jag ett häfte med Sudoku. Ett spontanköp. Det är ofta bara de här spontana idéerna som gör att jag faktiskt avviker från mitt vanliga vardagliga mönster. Det slutade med att jag låg bredvid Mike i sängen när vi skulle sova, han läste en bok och jag löste Sudoku. Jag märkte att när jag gjorde det så kunde jag faktiskt sova så mycket bättre, somna in bättre för den delen också. Jag kände mig vuxen på något sätt. Det kändes annorlunda, men lite för stillsamt. Jag försökte till och med leta efter mina gamla läsglasögon bara för att få in den rätta mormorskänslan. En liten anekdot bara, haha.

Så, vad har jag lärt mig? Jag har lärt mig att jag kommer till skott genom spontanitet. Jag och Mike är otroligt olika på den fronten. Han älskar att göra listor, och om han har bestämt att han ska träna på kvällen, ja, då gör han det. Jag kan bestämma att jag borde göra tusen saker på en dag, men ofta slutar det med att nån idé blir halvt utförd, i värsta fall ingen. De gångerna jag faktiskt genomför en idé, det är när jag gör idén direkt! Inte vänta, för då kommer det tusen andra tankar upp i huvudet. Att planera är inte en av mina starka sidor, jag behöver en morot för att göra saker. Jag är en sån där typisk ”göra läxan kvällen innan”-människa.

Det här är något jag skulle vilja bli bättre på. Det är just självdisciplin. Jag är ju frilansare, och bestämmer mina egna arbetstider. Det finns SÅ mycket jag skulle kunna göra, men jag väljer att bara… inte göra nåt? Jag kanske skulle ta och köpa en bok som just det här? Två flugor i en smäll. Någon som har nåt tips? 

 AnnonsLaddar