Annons
Annons


Ett fyllemisstag, jag minns det som igår


I helgen är det Halloween som har blivit en stor festhelg för många tonåringar. Får lite ångest när jag tänker tillbaka till mina egna tonårsfyllor och hade om jag kunnat bespara alla unga från mina egna erfarenheter. Till er som funderar på att köpa ut alkohol till yngre syskon eller kompisar inför helgen – det är faktiskt inte snällt att köpa ut. Det kan leda till jobbiga fyllor och dumma misstag.

Annons

Jag minns ett fyllemisstag mer än något annat, det var faktiskt precis i början när jag hade börjat testa alkohol. Jag var kär i en kille, och jag ville jättegärna bli ihop med honom. Problemet var att jag inte visste hur man hånglade, och tydligen så var man ”tvungen” att göra det om man skulle bli ihop. Det var midsommarafton, en kväll som många hade pratat om, om en dansbana ute i skogen där alla samlades. Några i min klass, ”de coola” hade redan varit där året innan och berättade hur kul de hade haft och hur fulla de blivit. 

Jag hade testat att dricka lite innan, men då vågade jag inte dricka så mycket. Idag så undrar jag faktiskt hur jag tänkte, för i mitt huvud så var det COOLT att vingla, skrika och sluddra med en ”sjunolla” i handen. Idag så förstår jag inte alls det coola. Men det var väl något med det där förbjudna, som många av de äldre i skolan hade gjort. 

I alla fall. Just den här midsommarkvällen så bestämde jag mig för att bli full, och mitt mission var att våga hångla med killen jag var kär i. Jag började med några cider. När en av mina äldre tjejkompisar står med en flaska hembränt så springer jag fram och drar tag i flaskan. Jag ställer mig alltså och halsar hembränt, jag minns hur nära jag var på att spy av den äckliga smaken. Snabbt fick jag en 1 liters läsk i andra handen, det var så man gjorde. En klunk hembränt, en klunk läsk.1923535_36807500216_3291_n

Den här bilden är tagen från just den här kvällen.
Önskar jag kunde gå tillbaka och viska till mig själv i mitt öra hur kvällen skulle sluta

Jag hittade inte killen jag var kär i, men jag hittade massa andra killar som jag tänkte ”att jag skulle träna på”. Bl.a. en kille som var helt okej, en kille på dansgolvet som hade snygg frisyr, av mina bästa tjejkompisars stora kärlek, min klasskompis storebror,och… killen jag var kär i. Men dagen efter så mindes jag inte ens hur jag hade gjort.

Efter den där kvällen mådde jag så extremt dåligt. Dels för att jag dagen efter spydde som en gris, dels för att mina föräldrar sedan fick reda på att jag hade stått och halsat hembränt och hånglat med 5 killar.. dels för att jag blev kallad för ”elvispen”, också för att killen jag var kär i tyckte jag var en fjortis och ville inte ha med mig att göra. Dels för att min bästa tjejkompis som inte ville prata med mig eftersom jag hånglat med hennes stora kärlek, inte klasskamraten heller som tyckte det var respektlöst att hångla med hennes bror. Snacket gick så fort. Det kändes som om hela världen var emot mig. ”Det var inte jag, det var alkoholen” ville jag säga, men det gick inte. För det var ju jag. Det var ju min kropp.

Har du kanske en historia som du vill dela med dig av? Systembolaget genomför just nu ett initiativ som heter ”Fyllemisstag” med syfte att uppmuntra unga att ärligt dela med sig av berättelser om sina fyllemisstag, istället för att förhärliga dem. Dela din historia anonymt på [email protected] eller gå in på Instagram-kontot @fyllemisstag för att få veta mer.

Tänk efter en gång till innan ni köper ut till era syskon, säg nej.

Det här inlägget görs i samarbete med Systembolaget.AnnonsLaddar